Causa este o mancare traditionala peruana, un fel de terrina din piure de cartofi umpluta cu ton, creveti, avocado sau oua. In Peru causa se face cu un soi de cartofi galbeni papa amarilla, care au un gust si o culoare putin diferite de cartofii obisnuiti, sunt ceva mai galbeni si mai cremosi. Mai mult decat atat, este un fel de mancare versatil care permite mai multe variante, atat in continutul piureului cat si in umpluturi.
INGREDIENTE:
- 4-5 cartofi galbeni (eu am folosit Yukkon Gold)
- ardei iuti galbeni (ajíes amarillos)
- 1 avocado
- 1 rosie
- 2 lime (zeama)
- 2 oua fierte tare taiate felii
-2 cutii ton in apa
- 12 linguri maioneza
- 3 linguri ulei
- sare
- 10 masline negre
- patrunjel verde, ketchup (pentru decorat)
Se fierb ouale circa 8 minute in apa clocotita, se scot dupa aceea intr-un castron cu apa rece, se curata de coaja si se taie felii.
Se spala cartofii si apoi se pun in coaja la fiert in apa.

Se piseaza si se amesteca cu sosul de ardei. Se sareaza dupa gust si se adauga 2 linguri de ulei si zeama de la 1 lime.
Se pregateste si pasta de peste. Am amestecat tonul scurs de apa cu maioneza si zeama de la jumatate de lime, apoi am condimentat cu sare si piper.


Am curatat avocado de coaja si l-am taiat felii.
In final am decorat o farfurie cu ketchup si jumatati de masline negre, apoi cu un inel de patiserie, poate fi o conserva careia i-ati scos ambele capete, am aranjat causa in straturi, presand bine fiecare strat. Am pus mai intai un strat de cartofi, a urmat un strat de pasta de peste, am acoperit cu o felie de avocado si din nou piureul de cartofi, peste care am pus o felie de rosie. Inainte de a-l servi l-am decorat cu felii de ou fiert , felii de masline si frunze de patrunjel.

Asa cum am mai spus , puteti alege insa orice combinatie a acestor ingrediente sau puteti deveni creativi adaugand propriile voastre idei de ornare. Incercati variatii de umplere folosind (in loc de ton), carne de crab, creveti, caracatita sau pui. Se serveste rece ca aperitiv.
In final am decorat o farfurie cu ketchup si jumatati de masline negre, apoi cu un inel de patiserie, poate fi o conserva careia i-ati scos ambele capete, am aranjat causa in straturi, presand bine fiecare strat. Am pus mai intai un strat de cartofi, a urmat un strat de pasta de peste, am acoperit cu o felie de avocado si din nou piureul de cartofi, peste care am pus o felie de rosie. Inainte de a-l servi l-am decorat cu felii de ou fiert , felii de masline si frunze de patrunjel.

Asa cum am mai spus , puteti alege insa orice combinatie a acestor ingrediente sau puteti deveni creativi adaugand propriile voastre idei de ornare. Incercati variatii de umplere folosind (in loc de ton), carne de crab, creveti, caracatita sau pui. Se serveste rece ca aperitiv.
July 08, 2011 11:45 AM
Imi place tare mult combinatia de culori.