Melitzanosalata Agioritiki sau "Salata de Vinete Ateniana" este denumita astfel dupa muntele Athos (Agion, Oros) de unde provine. Este o varianta a binecunoscutei salate de vinete la care se adauga branza feta, zeama de lamaie si usturoi pentru aroma, rosii si patrunjel verde pentru culoare.

INGREDIENTE:

- 3 vinete de marime medie
- 1 rosie mare
- 1 ceapa
- 2-3 catei de usturoi
- 1/2 cana branza feta faramitata
- sucul de la o jumatate de lamaie
- 3 linguri
- ulei de masline
- patrunjel verde
- sare, piper


CUM SE FACE:

Ca si la salata de vinete, se pun vinetele la copt pe un gratar, la cuptor sau direct pe flacara. Eu le-am copt de data asta pe ochiul de la gratarul de afara, direct pe flacara si au iesit chiar ceva mai gustoase decat de obicei, cu gustul acela pronuntat de vanata coapta si bine afumata.
Se intorc vinetele pe rand astfel incat sa fie bine copate pe toate partile si se lasa apoi sa se raceasca bine.


Se taie cozile si se curata frumos de coaja dupa care se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Intre timp se curata ceapa, usturoiul si se toaca marunt patrunjelul verde. Rosiile se curata bine de seminte si de coaja si se taie in bucati mici.

Intr-un castron se amesteca vinetele cu sare, piper si ulei.

Se adauga ceapa si usturoiul si se amesteca din nou.

Dupa ce devine o pasta omogena se adauga branza si rosiile si se amesteca din nou dar astfel incat sa se sinta branza si rosiile in textura compozitiei salatei.

La sfarsit se stoarce putina zeama de lamaie si se adauga patrunjelul verde tocat marunt. Se amesteca cu o lingura de lemn. Se lasa la frigider pentru o jumatate de ora sau o ora.

Se serveste rece cu paine prajita sau pita chips.





Monday, August 9, 2010 | 0 comments | Labels: ,

0 comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails