INGREDIENTE:
- 2-3 cepe dulci (eu am folosit 2)
- 3 catei de usturoi pisati
- 1/4 pahar vin alb
- 2 linguri de ulei
- 200gr. smantana
- 150gr. crema de branza
CUM SE FACE:
Se curata, se spala si se toaca ceapa marunt.
Se caleste apoi in doua linguri de ulei incins, la foc mediu circa 20 minute sau pana cand se caramelizeaza usor dupa care se adauga usturoiul pisat si vinul si se mai lasa 5 minute. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca putin.
Eu nu am avut branza de capra si am folosit o crema de branza Philadelphia fapt pentru care am renuntat la frantuzisme si i-am zis 'mnealui americaneste "hot sweet onion dip".
Intr-un castron am amestecat cu ajutorul unui robot de bucatarie ceapa caramelizata cu branza si smantana pana am obtinut o pasta consistenta, am sarat si piperat (daca doriti puteti adauga alte mirodenii care vi se par mai potrivite sau le aveti la indemana) si am pus ametecul intr-un vas rezistent la foc.
L-am bagat la cuptor la 200C/ 350F circa 10 minute pana cand a inceput sa se maroneasca putin deasupra.
Pot sa mai adaug ca exista diferinte variante a acestui sos, cu ceapa necalita, cu ceapa pulverizata, cu maioneza, fara branza, etc.
A devenit o traditie in America sa se consume "Hot onion dip & chips" pentru game-day, adica in duminca de Super Bowl, care in fotbalul american profesionist reprezinta meciul pentru campionat al NFL "National Football League" devenind unul dintre cele mai vizionate programe din America.
Asa cum am mai zis deja se serveste fierbinte sau cald, cu legume prospete sau cu chips, crackers, felii de paine, crutoane, etc
Bon appetit!
January 13, 2012 9:50 AM
Tare ma atrage si pe mine dip-ul asta. Sper numai sa nu ma doara stomacul de la ceapa calita. Ma inarmez cu un pumn de pastile si apoi ma apuc sa-l fac :)
Weekend frumos!