PENTRU ALUAT:
-550 gr. faina (3 cups)
- 75 gr. unt (3/4 butter stick)
- 2 oua
- 1 plic drojdie uscata (3 tsps)
- 200gr lapte cald (1 cup)
- esenta de rom
- 85 gr zahar tos (4 tbsps)
- 1/2 lingurita sare
NE MAI TREBUIE:
- 50 gr. unt pentru uns aluatul
- 2 pachete ciocolata cu lapte
- 1 ou amestecat cu 50ml lapte pentrru uns coronita
- zahar tos
- scortisoara
CUM SE FACE:
Pentru aluat am folosit masina de paine. In cuva masinii am pus ingredientele in urmatoarea ordine. Mai intai laptele caldut, apoi ouale, esenta de rom, untul taiat cubulete, zaharul, apoi drojdia, faina si un praf de sare.
Am programat masina pe framatat si dospit aluatul (in cazul meu programul 8 "Dough").
Dupa o ora si jumatate, atat cat tine programul masinii, aluatul a crescut foarte frumos. Am scos apoi coca si am intins-o cu ajutorul unui sucitor de lemn pe o suprafata presarata cu putina faina pana cand am obtinut un patrat de 40cmx40cm si 1cm grosime. Se unge foaia cu putin unt topit si se presarat zahar tos dupa care deasupra am pus bucatele de ciocolata simpla cu lapte.
Am rulat aluatul si cu un cutit foarte bine ascutit am crestat aluatul in felii de circa 2 cm.
Am asezat feliile putin suprapuse intr-o tava cu peretii detasabilisi unsa in prealabil cu putin unt topit si presarata cu faina.
Am acoperit tava cu un prosopel si am lasat din nou aluatul la dospit inca o ora la loc putin caldut. Cam asa arata dupa o ora:
Am amestecat un ou cu 50ml lapte si am uns coronita cu acest amestec dupa care am presarat putin zahar brun si scortisoara.
Am pus-o 15 minute la foc mic (300F) la cuptor dupa care am mai lasat-o inca 25 minute la foc mediu (340F).
La multi ani Maria Andrea!
June 19, 2011 1:03 PM
La multi ani, Maria Andreea si din partea mea, esti o dulce!! Si nasei felicitari maxime pentru coronita, arata intr-un mare fel! Reteta am notat-o, pare simpla si sigur trebuie sa fie foarte buna, dau de stire dupa degustare!