Mamaliga este un preparat traditional de mancare din Romania dar intalnit si in diferite alte tari si cunoscut sub denumirea italiana de polenta. In mod tradiţional, mamaliga este gatita din apa fiarta, sare şi faina de porumb într-un vas de fonta cu o formă speciala denumit ceaun.
Motivul pentru care mamaliga este atat de populara in Romania este faptul ca otomanii puneau bir numai pe grau, porumbul ramanand alternativa cea mai hranitoare.
Mamaliga se serveste ca alternativa a painii, fie ca atare cu branza, ou smantana si lapte fie cu diferite tocanite, sarmale sau peste.

INGREDIENTE:

- 400gr. malai de porumb
- 1 lingurita de sare
- 1litru si jumatate de apa

CUM SE FACE:

Se pune apa cu sare la fiert intr-un ceaun de tuci. Cand incepe sa clocoteasca, se toarna malaiul in ploaie, cate putin, amestecand cu facaletul, o lingura de lemn sau un tel si il lasati pana este absorbit de apa.

Se lasa sa fiarba terciul bine circa jumatate de ora, acoperit cu un capac ca sa nu sara din ceaun.

Cind terciul este bine fiert si malaiul s-a umflat se amesteca bine si se mai toarna putin malai in ploaie amestecind continuu cu grija sa nu se faca cocoloase, pina cind mamaliga se dezlipeste usor de ceaun.


Inainte de a fi destul de vartoasa nu se mai pune malai, caci mamaliga, fierband, se intareste. Se continua sa se amestece pana cand mamaliga este destul de fiarta, se lasa sa se rabufneasca de cateva ori, apoi se rastoarna fie pe un platou sau o farfurie groasa fie pe un fund de lemn rotund special pentru mamaliga. Traditional mamaliga se taie cu ata.
Pofta mare!



Monday, June 21, 2010 | 0 comments | Labels:

0 comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails