Pages

Friday, September 16, 2011

FRESH YELLOW DATES


Stiu ca majoritatea dintre voi ati mancat curmale uscate insa probabil ca putini ati incercat curmalele proaspete. Curmalele sunt printre cele mai vechi fructe, cultivate de-a lungul Nilului încă din secolul 5 B.C. Încărcate cu fibre - atât solubile si insolubile - curmalele sunt o sursa excelenta de potasiu şi oferă numeroase alte vitamine si minerale importante.

C
urmalul sau denumit stiintific Phoenix dactylifera face parte din familia palmierilor. Fructul are o pulpa carnoasa si un sambure lemnos. Forma fructelor variaza de la sferica, forma de ghinda, turtita sau patrata, iar culoarea variaza de la galben-portocaliu deschis la portocaliu-rosiatic inchis. Marimea poate fi de la cateva sute de grame la mai mult de 500 g.

Curmalele se pot consuma proaspete sau uscate. Fructele uscate sunt utilizate ca ingredient in prajituri, si in umpluturi. In tarile arabe, din fructele uscate se obtine o faina, iar din cele proaspete o substanta pastoasa, care inlocuieste zaharul si, respectiv, untul. E folosit si la prepararea bauturilor alcoolice fermentate.

Curmalele proaspete au mai putine calorii decat cele uscate si contin cantitati mici de vitamina C. Un desert din curmale uscate, presarate cu seminte de susan, cu acizi grasi polinesaturati si proteine, asigura o gustare delicioasa la orice ora.

Curmala contine si fier: 25 g de curmale pe zi sunt suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale organismului. Alte componenente: calciul, potasiul si cuprul - fac din curmala un aliment exceptional. De asemenea curmalele sunt o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C si, asa cum am mai spus sunt bogate in fibre solubile si insolubile. Ele contin o varietate de antioxidanti fitochimici, fenoli si minerale intr-o cantitate mai mare decat merele.
In concluzie, acest fruct „miraculos", energizant si cu un continut de fier apreciabil ese un aliment ideal pentru cei care sufera de anemie si afectiuni care produc oboseala cronica.

2 comments:

  1. Nici nu-mi pot inchipui cum sunt crude .
    Mai zemoase ?Mai acidulate ?Mai suculente ?

    ReplyDelete
  2. Lia,curmalele proaspete sunt tari, fibroase si foarte dulci. Seamana cu merele padurete cumva. Daca nu sunt insa coapte bine ti se face gura punga.

    ReplyDelete