"California dip" denumit si "French onion dip" dar neavand bineanteles nimic de-aface cu Franta sau bucataria franceza - pot doar sa banuiesc ca termenul provine poate de la ceapa caramelizata care ar putea avea oaresce asemanare cu modul de prepararea a supei de ceapa franceze - este in fapt un sos (dip) obtinut din amestecul de ceapa usor caramelizata in amestec cu smantana. Deci, daca doriti totusi sa adugati un pic de Franţa înapoi în acest clasic Franglais, puteti adauga branza Chevre alaturi de smantana proaspata si ceapă caramelizata si veti obtine astfel un sos delicios pe care il puteti servi cu legume proaspete, felii de franzela sau crackers.
INGREDIENTE:
- 2-3 cepe dulci (eu am folosit 2)
- 3 catei de usturoi pisati
- 1/4 pahar vin alb
- 2 linguri de ulei
- 200gr. smantana
- 150gr. crema de branza
CUM SE FACE:
Se curata, se spala si se toaca ceapa marunt.
Se caleste apoi in doua linguri de ulei incins, la foc mediu circa 20 minute sau pana cand se caramelizeaza usor dupa care se adauga usturoiul pisat si vinul si se mai lasa 5 minute. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca putin.
Eu nu am avut branza de capra si am folosit o crema de branza Philadelphia fapt pentru care am renuntat la frantuzisme si i-am zis 'mnealui americaneste "hot sweet onion dip".
Intr-un castron am amestecat cu ajutorul unui robot de bucatarie ceapa caramelizata cu branza si smantana pana am obtinut o pasta consistenta, am sarat si piperat (daca doriti puteti adauga alte mirodenii care vi se par mai potrivite sau le aveti la indemana) si am pus ametecul intr-un vas rezistent la foc.
L-am bagat la cuptor la 200C/ 350F circa 10 minute pana cand a inceput sa se maroneasca putin deasupra.
Pot sa mai adaug ca exista diferinte variante a acestui sos, cu ceapa necalita, cu ceapa pulverizata, cu maioneza, fara branza, etc.
A devenit o traditie in America sa se consume "Hot onion dip & chips" pentru game-day, adica in duminca de Super Bowl, care in fotbalul american profesionist reprezinta meciul pentru campionat al NFL "National Football League" devenind unul dintre cele mai vizionate programe din America.
Asa cum am mai zis deja se serveste fierbinte sau cald, cu legume prospete sau cu chips, crackers, felii de paine, crutoane, etc
Bon appetit!
Tare ma atrage si pe mine dip-ul asta. Sper numai sa nu ma doara stomacul de la ceapa calita. Ma inarmez cu un pumn de pastile si apoi ma apuc sa-l fac :)
ReplyDeleteWeekend frumos!
Super reteta. merita incercat caci sigur e delicios.
ReplyDeleteMbaaaaaaaaaaai, de mi-l dadeai acu fro 4-5 anisori.... acu doar aplaud poza, ca nu cred sa mai pot ingurgita :D
ReplyDeleteMinunat acest dip, cred ca e foarte gustos
ReplyDeleteCu siguranta este foarte gustos , merita incercat.
ReplyDeleteSuna bine, trebuie incercata si reteta asta. Te pup!
ReplyDeleteo reteta pe care am s-o incerc in mod sigur !
ReplyDeleteBoabe de Cafea: Sper ca nu ai avut probleme seriose de sanatate din cauza mea. Un weekend frumos si tie :*
ReplyDeleteBianca: Asta este o reteta foarte populara la americani si e aproape nelipsita la petrecerile lor. Intradevar este delicios dipul.
ReplyDeletefeldefel.arts: Te pup si imi pare rau ca nu poti incerca asa bunataciune. Noi am lins castronelul :P
ReplyDeleteAndreea Dianu: Este gustos intradevar, putin dulceag din cauza cepei, se potriveste perfect cu corn chips gen "Fritos".
ReplyDeleteDorina: Daca il incerci sa-mi zici daca ti-a placut. Nu e greu de facut si merita, o sa vezi ;)
ReplyDeletePrecious Mornings: Te pup si eu si iti doresc un weekend frumos.
ReplyDeletepansy: Multumesc pentru vizita si te astept cu rezultatul final. Sper sa iti placa.
ReplyDelete